Istoriografiniai amžininkų tekstai apie Lietuvos valstybės atkūrimą kaip lokalinės galvosenos raiškos vieta (Panevėžio apskrities atvejis)
Straipsniai
Tomas Petreikis
Vilniaus universitetas
Publikuota 2018-11-04
https://doi.org/10.15388/BibLita.2017.12131
PDF

Reikšminiai žodžiai

atsiminimai, kultūrinė atmintis, lokalinė gal­vosena, nepriklausoma Lietuva, Nepriklausomybė, Panevėžio apskritis, valsčius

Kaip cituoti

Petreikis, T. (2018) “Istoriografiniai amžininkų tekstai apie Lietuvos valstybės atkūrimą kaip lokalinės galvosenos raiškos vieta (Panevėžio apskrities atvejis)”, Bibliotheca Lituana, 4, pp. 147–168. doi:10.15388/BibLita.2017.12131.

Santrauka

[straipsnis ir santrauka lietuvių kalba; santrauka anglų kalba]

Straipsnyje, remiantis Lietuvos centriniame valstybės archyve išliku­siais dokumentais, analizuojama lokalinės galvosenos raiška Panevėžio apskrities valsčių savivaldybių istorijose. Vidaus reikalų ministerijos Savivaldybių departamento pavedimu 1927 m. viršaičių ir / ar sekreto­rių papasakotos istorijos buvo paremtos amžininkų atsiminimais. Gilus memuarinis klodas valsčių istorijose, atsižvelgiant į savivaldybių veiklos atkūrimo istoriškumą, prielaidas, Nepriklausomybės priešus ir sąjungi­ninkus, vertinant savo jėgas ir suvokiant galimybes bei atliktus veiksmus, pateikė skirtingų įvykių interpretacijų. Valsčių istorijose atsispindintys lokalinės galvosenos ypatumai plečia supratimą apie tam tikrose vietose / srityse susiformavusį Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo vertinimą, pagal kurį siekta įsigilinti į konkrečios vietovės situaciją, kategoriškai ne­atmetant valsčiaus žmonių išgyventos patirties.

PDF

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.