EEG pikų radimo algoritmo patobulinimai ir įgyvendinimas
Straipsniai
Andrius Vytautas Misiukas Misiūnas
Vilnius University
Tadas Meškauskas
Vilnius University
Algimantas Juozapavičius
Vilnius University
Publikuota 2015-12-15
https://doi.org/10.15388/LMR.A.2015.11
PDF

Kaip cituoti

Misiūnas, A.V.M., Meškauskas, T. and Juozapavičius, A. (2015) “EEG pikų radimo algoritmo patobulinimai ir įgyvendinimas”, Lietuvos matematikos rinkinys, 56(A), pp. 60–65. doi:10.15388/LMR.A.2015.11.

Santrauka


Diagnozuojant ir gydant epilepsiją bei kai kurias kitas centrinės nervų sistemos (CNS) ligas, reikia kompiuteriu apdoroti ir analizuoti pacientų elektroencefalogramas (EEG). Siekiant automatizuoti medikų darbą, buvo ištirtas ir realizuotas EEG pikų atpažinimo algoritmas. Atsižvelgus į algoritmo veikimo rezultatus, įgyvendinti algoritmo patobulinimai bei optimizacijos. Darbe pristatomos algoritmo įgyvendinimo detalės ir veikimo pavyzdžiai.
Algoritmo pagrindą sudaro matematinės morfologijos filtrai, galutinio rezultato pagerinimui pritaikomi papildomi filtrai, pašalinantys duomenų artefaktus iš EEG. Taip pat algoritme apskaičiuojamas paciento mieguistumas Karolinska skalėje (tam, kad atskirti miego ir budrumo būsenoje darytas EEG). Be to, algoritmo vykdymo metu įvertinamos smegenų ritmų dažninės charakteristikos, galinčios turėti papildomos vertės nustatant tikslią diagnozę. Algoritmo pagrindu sukurtas
kompiuterinės EEG analizės įrankis ne tik ženkliai palengvina bei pagreitina medikų darbą, tačiau ir leidžia apskaičiuoti parametrus, kurių įvertinimas rankiniu būtų sudėtingas. Programinė algoritmo realizacija (Python programavimo kalba)  testuota tiek asmeniniuose kompiuteriuose, tiek ir paskirstytų skaičiavimų platformose, tame tarpe Vilniaus Universiteto Matematikos ir informatikos fakulteto Skaitmeninių tyrimų ir skaičiavimo centro superkompiuteryje. Įrankis naudojamas Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų specialistų.

PDF

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.

Skaitomiausi šio autoriaus(ų) straipsniai