Semiotinis žvilgsnis į Greimų tiltą Prienuose
Straipsniai
Giedrė Smolskaitė
Vilnius University, Lithuania
Publikuota 2019-12-20
https://doi.org/10.15388/Semiotika.2019.16674
PDF (Anglų)

Reikšminiai žodžiai

Greimų tiltas
semiotinė analizė
Greimai
Prienai

Kaip cituoti

Smolskaitė, G. (2019). Semiotinis žvilgsnis į Greimų tiltą Prienuose. Semiotika, 14, 39-54. https://doi.org/10.15388/Semiotika.2019.16674

Santrauka

Šiame straipsnyje aptariamas semiotikos kontekste gana neįprastas objektas – tiltas. Analizei pasirinktas konkretus Prienų mieste esantis tiltas, kuriam Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2010 m. birželio 21 d. nutarimu suteiktas Greimų vardas. Straipsnyje siekiama tiltą analizuojant išbandyti paties A. J. Greimo kurtos semiotikos įrankius, daugiausiai dėmesio skiriant statinio paskirčiai, paties tilto ir juo jungiamų krantų savybėms, elementariosioms semantinėms kolektyvinio ir individualiojo universumų artikuliacijoms.
Pasirinkus netradicinį objektą atsiskleidžia semiotinio metodo galimybės. Atliktos analizės rezultatai išryškina prasmę to, kas įprastai laikoma tik erdvine, du sausumos taškus sujungiančia statybine konstrukcija. Objekto aptarimas parodo, kokios vertės būdingos šiuo statiniu jungiamoms Prienų dalims ir kaip tiltas dalyvauja viso miesto ir kiekvieno prieniečio gyvenime.
Šio nedidelio tyrimo išvados leidžia teigti, kad Greimų vardas dera su įvairiomis tilto savybėmis bei sukuria naujų prasmių: atpažįstame daugiskaitiškumą ir dvilypumą, tėvo ir sūnaus santykio įprasminimą, cikliškumą, rituališkumą. Be to, tiltas pasirodo esąs tarpininkas tarp gamtos ir kultūros, gyvenimo ir mirties.

PDF (Anglų)

Skaitomiausi šio autoriaus(ų) straipsniai