Politinis ugdymas Lorenzo Milani mokykloje Barbianoje
PEDAGOGIKOS ISTORIJA IR ŠIANDIENA
Anna Krajewska
Publikuota 2016-12-27
https://doi.org/10.15388/ActPaed.2016.37.10471
PDF

Reikšminiai žodžiai

Lorenzo Milani
Barbiana
mokykla
politika
politinis ugdymas
ugdymas taikai
bendruomenė

Kaip cituoti

Krajewska, A. (2016) “Politinis ugdymas Lorenzo Milani mokykloje Barbianoje”, Acta Paedagogica Vilnensia, 37, pp. 125–133. doi:10.15388/ActPaed.2016.37.10471.

Santrauka

Straipsnyje aprašomas Lorenzo Milani politinis ugdymas, kitaip apibrėžiamas kaip ugdymas taikai. Svarbiausias šio ugdymo tikslas – ugdyti smurto nepripažįstančią asmenybę, pasitikinčią savimi ir kitais žmonėmis, turinčią kūrybišką požiūrį į supančią tikrovę ir ją keičiančią laikantis žmogiškumo principų. Taip pat buvo siekiama ugdyti žmogų, galintį spręsti konfliktus be smurto, gebantį įtikinti, dalyvaujantį balsuojant, organizuojantį streiką ir pan. Milani mokė savo mokinius „eiti įtemptu lynu“, skatindamas juos savarankiškai galvoti, klausytis savo sąžinės. Be to, jis mokė mokinius kaip tapti laisvais ir nepriklausomais piliečiais, gebančiais svarstyti problemas, remiantis savo įsitikinimais.
Etiniu ir politiniu požiūriu, ugdymas taikai taip pat buvo ugdymas pokyčiams ir teisingumui, solidarumui, kultūrų ir tautų sambūviui. Milani pasiūlytas ugdymas taikai kvietė įvairių gebėjimų mokinius, įvairių partijų šalininkus diskutuoti, o svarbiausia, sugyventi vieniems su kitais.

PDF

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.

Skaitomiausi šio autoriaus(ų) straipsniai

1 2 3 4 5 > >>