Pragmatiniai frazeologizmai kaip leksikografinė ir vertimo problema
Straipsniai
Saulius Lapinskas
Vokiečių filologijos katedra, Vilniaus universitetas
Publikuota 2006-12-01
PDF (Vokiečių)

Kaip cituoti

Lapinskas, S. (2006) “Pragmatiniai frazeologizmai kaip leksikografinė ir vertimo problema”, Kalbotyra, 56(3), pp. 100–107. Available at: https://www.zurnalai.vu.lt/kalbotyra/article/view/23233 (Accessed: 29 March 2024).

Santrauka

Straipsnyje apžvelgiami pragmatiniai frazeologizmai, dar kitaip vadinami komunikaciniais frazeologizmais. Jie yra šiuo metu frazeologijos tyrinėtojų dėmesio centre, nors ir yra frazeologijos periferijos vienetai. Būdami heterogeninės semantinės ir sintaksinės struktūros, jie atlieka strateginę socialinės interakcijos funkciją, nes reguliuoja santykius tarp pokalbio dalyvių, suteikdami jiems galimybę kalbant sutaupyti laiko, kas įgalina kalbėtojus tiksliau išreiškti pasakymų turinį, atsargiau ir atsakingiau sudarinėti pasakymų formą, adekvačiau atsakyti į išgirstus pasakymus.

Straipsnyje išsakoma būtinybė surinkti vokiečių kalbos pragmatinius frazeologizmus ir nustatyti pilnus ir dalinius jų atitikmenis lietuvių kalboje. Įvardijamos šiame kelyje iškylančios leksikografinės ir vertimo problemos.

PDF (Vokiečių)

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.

Skaitomiausi šio autoriaus(ų) straipsniai

1 2 > >>