Archyvistas ir dokumentų vadybininkas: profesinis išsilavinimas Ukrainoje (Nacionalinio aviacijos universiteto tyrimas)
Straipsniai
Iryna Tiurmenko
National Aviation University, Ukraine
Liudmyla Bozhuk
National Aviation University, Ukraine
Publikuota 2020-01-13
https://doi.org/10.15388/Knygotyra.2019.73.41
PDF
HTML

Reikšminiai žodžiai

archyvistika
specialybė 029 „Informacija, bibliotekininkystė ir archyvistika“
kompetencija
Ukrainos aukštojo mokslo institucijos
Nacionalinis aviacijos universitetas (NAU)

Kaip cituoti

Tiurmenko, I., & Bozhuk, L. (2020). Archyvistas ir dokumentų vadybininkas: profesinis išsilavinimas Ukrainoje (Nacionalinio aviacijos universiteto tyrimas) . Knygotyra, 73, 289-319. https://doi.org/10.15388/Knygotyra.2019.73.41

Santrauka

Aukštojo mokslo reforma Ukrainoje, ypač naujos integruotosios specialybės „Informacija, bibliotekininkystė ir archyvistika“ atsiradimas vietoje senosios „Dokumentų vadyba ir informacinė veikla“, sukėlė nemažai interpretacijų ir pažadino aštrią diskusiją. Apskritai kalbant, akademinė bendruomenė šias inovacijas pasitiko be entuziazmo. Ukrainos mokslininkų mintis, susijusi su tuo, kaip šalyje reikėtų plėtoti archyvistų išsilavinimą, buvo daugiausia paremta kompleksine įvairių akademinių disciplinų tradicija ir praktiškai išbandyta intensyvios konkurencijos tarp studentų sąlygomis.
Moderni Nacionalinio aviacijos universiteto Istorijos ir dokumentų vadybos katedros prieiga prie archyvistų išsilavinimo buvo nulemta darbo rinkos poreikių ir skaitmeninės visuomenės iššūkių. Ši prieiga ieško būdų ugdyti šiuolaikinius archyvistus, kurie turėtų tarpdisciplininių kompetencijų archyvistikos, dokumentų vadybos, informacinės veiklos ir socialinės komunikacijos mokslų srityse. Tai paskatino tyrimą, kuriuo siekiama surasti akademinį šiuolaikinius standartus atitinkančio dokumentų vadybininko / archyvisto profilį.
Straipsnyje tiriamos prieigos prie archyvistikos išsilavinimo Ukrainoje įvairiais jos socialinio ekonominio vystymosi etapais ir apibendrina esamą Nacionalinio aviacijos universiteto patirtį šioje srityje.

PDF
HTML

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.