Mobilios lietuvių nusikaltėlių grupės Nyderlanduose
-
DINA SIEGEL
Publikuota 2014-11-10
https://doi.org/10.15388/CrimLithuan.2014.2.5088
PDF

Kaip cituoti

SIEGEL, D. (2014) “Mobilios lietuvių nusikaltėlių grupės Nyderlanduose”, Kriminologijos studijos, 2, pp. 5–40. doi:10.15388/CrimLithuan.2014.2.5088.

Santrauka

Nuo praėjusio amžiaus paskutinio dešimtmečio pabaigos Nyderlandų policija regulia­riai praneša apie keliaujančių lietuvių grupių nusikalstamas veikas kaip apie mobilaus banditizmo fenomeno dalį. Ataskaitose teigiama, kad šios grupės vykdo turtinius nu­sikaltimus, yra labai profesionalios ir gerai organizuotos. Jos ypač dažnai atlieka trans­porto priemonių, parduotuvių, krovinių vagystes ir įsilaužimus.
Šiame straipsnyje remiamasi 2013 m. atliktu tyrimu, siekiant pateikti ir išanalizuo­ti istorines, socialines-ekonomines ir politines mobilių nusikalstamų gaujų fenomeno priežastis. Daugiausia dėmesio skiriama gaujoms iš Lietuvos. Analizė atlikta įvairiomis perspektyvomis: analizuojamos praeities pamokos (istorinė banditizmo analizė), or­ganizuoto nusikalstamumo augimas kaip socialistinės ekonomikos žlugimo pasekmė (ekonominė naujų rinkų ir klientų analizė), globalizacijos kontekstas ir ypač Europos Sąjungos plėtra, nenugalima Vakarų trauka ir atotrūkis tarp pasiturinčių Vakarų (Ny­derlandai) ir skurdžių Rytų (Lietuva) (kultūrinė ir kriminologinė traukos ir atstumties veiksnių analizė).
Tikslus ir detalus lietuvių grupuočių modus operandi (veikimo būdo), struktūros, vadovavimo ir tikslų aprašymas grindžiamas įvairiais respondentų pasisakymais, Lie­tuvos ir Nyderlandų policijos ir specialių sričių teisės specialistų pokalbiais su sulaiky­taisiais Olandijos kalėjimuose. Kur dedami vogti daiktai, ar jie patenka į Lietuvos rinką, ar toliau – į buvusias sovietines respublikas, o gal jie parduodami olandų prekybinin­kams vietiniuose prekybos taškuose? Kaip mezgami ryšiai tarp Lietuvos ir Olandijos (arba Afganistano, Rusijos ir pan.) nusikaltėlių? Atsakymai į šiuos klausimus paremti gausiais interviu, pastebėjimais bei lyginamąja literatūros analize.

PDF

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.

Skaitomiausi šio autoriaus(ų) straipsniai

1 2 3 4 5 > >>