Kai kurios Povilo Višinskio publicistinių raštų rašybos ir kalbos ypatybės
Straipsniai
Bronius Maskuliūnas
Šiaulių universitetas
Publikuota 2020-12-28
https://doi.org/10.15388/LK.2020.22452
PDF (Anglų)

Reikšminiai žodžiai

Povilas Višinskis
publicistika
rašyba
kalbos ypatybės

Kaip cituoti

Maskuliūnas, B. (2020) “Kai kurios Povilo Višinskio publicistinių raštų rašybos ir kalbos ypatybės”, Lietuvių kalba, (15), pp. 1–8. doi:10.15388/LK.2020.22452.

Santrauka

Povilas Višinskis – svarbi XIX a. pab.–XX a. pradžios lietuvių kultūros, visuomenės, politikos figūra, aktyvus lietuvybės propaguotojas. Viena pagrindinių jo kūrybinio palikimo dalių – įvairūs publicistiniai raštai, pasirodę periodinėje spaudoje ar išleisti atskiromis knygelėmis ir iki šiol gavę palyginti nedaug dėmesio. Straipsnyje aptariamos kai kurios būdingesnės Višinskio publicistinių tekstų rašybos ir kalbos ypatybės.
Apibendrinant analizę, reziumuojama, kad Višinskio publicistikos rašybai būdingas gana didelis įvairavimas ir sporadiškumas. Kalba pasižymi žemaitybių vartojimu, archajiškų morfologinių formų (vardažodžių ir veiksmažodžių dviskaitos, siekinio, atematinių veiksmažodžių, archajinių įvardžiuotinių formų) išlaikymu, vardažodžių kamienų mišimo atvejais. Leksika gausi tarmybių, svetimybių, semantinių archaizmų. Sintaksė turi daug nelietuviškų, verstinių konstrukcijų. Kartu pasakytina, kad palaipsniui vienodėjo tiek Višinskio rašyba, tiek ir kalba. Paskutiniųjų metų publicistiniuose rašiniuose tas kalbos ir rašybos nusistovėjimas jau žymiai aiškesnis, nuosekliau vartojamos atitinkamos formos ir konstrukcijos. 

PDF (Anglų)

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.