Šiuolaikinių anekdotų apie lytis pašaipos taikiniai ir kalbinė raiška
Straipsniai
Salomėja Bandoriūtė
Vilniaus universitetas
Publikuota 2011-12-28
https://doi.org/10.15388/LK.2011.22798
PDF

Reikšminiai žodžiai

nėra

Kaip cituoti

Bandoriūtė, S. (2011) “Šiuolaikinių anekdotų apie lytis pašaipos taikiniai ir kalbinė raiška”, Lietuvių kalba, (5), pp. 1–12. doi:10.15388/LK.2011.22798.

Santrauka

Tyrimo tikslas – išsiaiškinti, kokie anekdotų personažai dažniausiai pasirenkami anekdotų taikiniais ir kokios kalbinės priemonės pasitelkiamos komiškumui juose kurti. Be to, straipsnyje aptariama humoro ir anekdoto žanro samprata, apžvelgiamos pagrindinės humoro tyrimų teorijos. Anekdotai surinkti iš internetinių humoro puslapių www.cha.ltwww.anekdotai.uswww.linksmas.netwww.anekdotai.bizwww.anekdotai.orgwww.che.lt. Tyrimas atliktas kokybinės turinio analizės metodu. Apibendrinus rezultatus galima teigti, kad anekdotų pašaipos taikinių pasirinkimą lemia visuomenėje nusistovėję stereotipai ir poreikis reikšti agresyvias emocijas. Dažniausiai anekdotų apie lytis pašaipos taikiniais pasirenkami moterų personažai – blondinės, žmonos ir uošvės. Anekdotų apie vyrus yra maždaug triskart mažiau. Pašaipai anekdotuose reikšti ir komiškumui sukurti vartojamos kalbinės priemonės yra sarkazmas, dviprasmybė, absurdas ir ironija. Neretai viename anekdote derinamos kelios kalbinės raiškos priemonės. Nustatytas ryšys tarp vartojamų kalbinių raiškos priemonių ir pasirenkamo pašaipos taikinio bei visuomenės požiūrio į jį.
Straipsnis galėtų būti naudingas kalbininkams, folkloristams, sociologams ir psichologams, tiriantiems humoro kalbinę raišką, emocijų įtaką humorui ir socialinių grupių paveikslą šiuolaikiniuose anekdotuose.

PDF

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.