Prieryklinio tarpo navikų diagnostikos ypatybės ir sunkumai
Originalūs mokslo tiriamieji darbai
Linas Senkus
Jolita Gibavičienė
Vytautas Čepulis
Publikuota 2016-09-09
https://doi.org/10.15388/LietChirur.2016.2-3.10082
PDF

Reikšminiai žodžiai

prieryklinis tarpas
navikas
aspiracinė biopsija plona adata

Kaip cituoti

1.
Senkus L, Gibavičienė J, Čepulis V. Prieryklinio tarpo navikų diagnostikos ypatybės ir sunkumai. LS [Internet]. 2016 Sep. 9 [cited 2024 Apr. 19];15(2-3):72-8. Available from: https://www.zurnalai.vu.lt/lietuvos-chirurgija/article/view/10082

Santrauka

Įžanga
Prieryklinio tarpo navikai, dažniausiai nepiktybiniai, sudaro apie 0,5 % galvos ir kaklo srities navikų. Jie yra reti, todėl daugelis gydytojų per savo praktiką su šia patologija susiduria nedažnai. Svarbu išskirti kelis prieryklinio tarpo navikų diagnostikos ypatumus: simptomai yra įvairūs ir nespecifiški, o objektyvūs požymiai pasireiškia, kai navikas yra vėlesnės stadijos.
Medžiaga ir metodai
Šiame straipsnyje apibendrinami retrospektyviosios šešių prieryklinio tarpo navikų atvejų analizės diagnostiniai aspektai. Visi aptariami pacientai buvo gydyti Nacionaliniame vėžio institute nuo 2004 iki 2016 metų. Straipsnyje apžvelgiame mokslinę literatūrą ir nagrinėjame diagnostikos seką, atkreipdami dėmesį į prieryklinio tarpo navikų diagnozavimo ypatumus bei sunkumus.
Rezultatai
Buvo diagnozuoti trys gerybiniai ir trys piktybiniai navikai. Pacientai skundėsi įvairiais, daugiausia nespecifiniais, simptomais.
Daugumai pacientų buvo atlikta priešoperacinė aspiracinė biopsija plona adata, visiems – priešoperacinis radiologinis tyrimas (kompiuterinė tomografija ir (ar) magnetinio rezonanso tomografija.
Išvados
Visi gydytojai, susiduriantys su šia patologija, turėtų atkreipti dėmesį, kad prieryklinio tarpo navikų simptomai dažniausiai būna nespecifiniai, o objektyvūs požymiai pasireiškia navikui jau pažengus. Kalbant apie diagnostikos seką, aspiracinė biopsija plona adata yra būtinas tyrimas, siekiant išvengti histologinių netikėtumų. Radiologinis tyrimas, ypač magnetinio rezonanso tomografija, yra naudingas vertinant naviko kilmę, dydį, iš dalies ir tipą.

PDF

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.

Skaitomiausi šio autoriaus(ų) straipsniai

1 2 3 4 5 > >>