Pirmoji patirtis implantuojant dirbtinį sfinkterį „AMS 800“
Originalūs mokslo tiriamieji darbai
Aušra Černiauskienė
Paulius Valatka
Publikuota 2017-11-21
https://doi.org/10.15388/LietChirur.2017.11019
PDF

Reikšminiai žodžiai

vyrų šlapimo nelaikymas
dirbtinis šlapimo pūslės sfinkteris
radikali prostatektomija
„AMS 800“

Kaip cituoti

1.
Černiauskienė A, Valatka P. Pirmoji patirtis implantuojant dirbtinį sfinkterį „AMS 800“. LS [Internet]. 2017 Nov. 21 [cited 2024 Mar. 28];16(3-4):176-82. Available from: https://www.zurnalai.vu.lt/lietuvos-chirurgija/article/view/11019

Santrauka

Tikslas
Pateikti pirmuosius vyrų šlapimo nelaikymo po radikalios prostatektomijos rezultatus, implantuojant „AMS 800“ dirbtinį sfinkterį. Įvertinti šio metodo efektyvumą ir pranašumą.
Medžiaga ir metodai
2016 m. lapkričio 4 d. VUL SK Urologijos centre 3 pacientams dėl sunkaus šlapimo nelaikymo, atsiradusio po radikalios prostatektomijos dėl prostatos karcinomos, buvo implantuoti šlapimo pūslės dirbtiniai sfinkteriai „AMS 800“. Šiems pacientams konservatyvus šlapimo nelaikymo gydymas buvo neveiksmingas. Visi pacientai prieš operaciją buvo išsamiai ištirti. Jiems prostatos vėžio progresavimo, šlaplės striktūrų, liekamojo šlapimo nebuvo, šlapimo takų infekcijos nerasta. Pacientai patikrinti praėjus mėnesiui po dirbtinio sfinkterio aktyvavimo.
Rezultatai
Iš viso buvo implantuoti 3 dirbtiniai sfinkteriai 3 pacientams. Praėjus 6 savaitėms buvo aktyvuoti 2 sfinkteriai, vieno sfinkterio aktyvuoti nepavyko dėl prietaiso techninių kliūčių, tačiau po 1 savaitės pakartotinis aktyvavimas buvo sėkmingas. Patikrinus 3 pacientus praėjus 1 mėnesiui po sfinkterio aktyvavimo, dviem visiškai nereikėjo įklotų, 1 šlapimo laikymas pagerėjo 60 proc. (anksčiau sunaudojo 6, dabar užtenka 2 įklotų).
Išvados
Remdamiesi literatūra ir savo pirmuoju patyrimu galime teigti, kad „AMS 800“ dirbtinis sfinkteris yra laiko patikrintas ir laikomas auksiniu standartu gydant vidutinio ir didelio laipsnio įtampos šlapimo nelaikymą. Tinkamai ištyrus pacientą, pasiekiami geri gydymo ir paciento pasitenkinimo operacija rezultatai, labai pagerėja gyvenimo kokybė.

PDF

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.

Skaitomiausi šio autoriaus(ų) straipsniai