Izoliuotas kiaušintakio užsisukimas dėl kiaušintakio vandenės: atvejo aprašymas ir literatūros apžvalga
Klinikinė praktika
Rokas Trainavičius
Vilniaus universitetas
Matas Mongirdas
Vilniaus universitetas
Jonas Povilavičius
Vilniaus universitetas
Kęstutis Trainavičius
Vilniaus universitetas
Publikuota 2018-11-04
https://doi.org/10.15388/LietChirur.2018.1-2.11742
PDF

Reikšminiai žodžiai

hydrosalpinxʼas, izoliuotas kiaušintakio užsisukimas, vaikai, laparoskopija

Kaip cituoti

1.
Trainavičius R, Mongirdas M, Povilavičius J, Trainavičius K. Izoliuotas kiaušintakio užsisukimas dėl kiaušintakio vandenės: atvejo aprašymas ir literatūros apžvalga. LS [Internet]. 2018 Nov. 4 [cited 2024 Apr. 19];17(1-2):62-5. Available from: https://www.zurnalai.vu.lt/lietuvos-chirurgija/article/view/12118

Santrauka

[straipsnis ir santrauka lietuvių kalba; santrauka anglų kalba]

Įvadas. Izoliuotas kiaušintakio užsisukimas dėl vandenės nustatomas 1:1 500 000 reprodukcinio amžiaus moterų. Itin retai ši liga yra vaikų pilvo skausmų priežastis. Literatūroje aprašyta tik keletas vaikų izoliuoto kiaušintakio užsisukimo dėl kiaušintakio vandenės atvejų. Liga neturi specifinių simptomų. Galutinė diagnozė patvirtinama atlikus laparoskopiją.
Klinikinis atvejis. 11 metų mergaitė atvyko į priėmimo skyrių dėl staiga atsiradusių skausmų pilvo apačioje. Tiriant skausmas nustatytas dešinėje klubo srityje. Ultragarsinio tyrimo metu dubenyje pastebėtas 80 mm ilgio ir 15 mm skersmens cistinis darinys, prisipildęs skysčio. Buvo įtarta dešiniojo kiaušintakio vandenė. Atlikta laparoskopija, rastas išsiplėtęs, prisipildęs skysčio ir apsisukęs dešinysis kiaušintakis. Kiaušintakis atsuktas ir išpunktuotas.
Išvada. Kiaušintakio vandenės sukeltas izoliuotas kiaušintakio užsisukimas yra reta, todėl gana sunkiai nustatoma vaikų pilvo skausmų priežastis.

PDF

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.

Skaitomiausi šio autoriaus(ų) straipsniai