Žaizdų gijimo patologinė fiziologija
-
Rytis Rimdeika
Publikuota 2003-01-01
https://doi.org/10.15388/LietChirur.2003.1.2435
zaizdu_gijimo.pdf

Kaip cituoti

1.
Rimdeika R. Žaizdų gijimo patologinė fiziologija. LS [Internet]. 2003 Jan. 1 [cited 2024 Apr. 19];1(1):0-. Available from: https://www.zurnalai.vu.lt/lietuvos-chirurgija/article/view/2435

Santrauka

Rytis Rimdeika
Kauno medicinos universiteto klinikos Chirurgijos klinika

Gydama žaizda pereina keturias stadijas: uždegimo, granuliavimo, epitelizavimo ir rando brendimo. Kiekvienos iš šių stadijų procesai yra vienodi esant bet kokios kilmės žaizdoms, vadinasi, žaizdos turėtų vienodai ir gyti. Tačiau klinikinė praktika rodo, kad vienos žaizdos gyja greitai, o kitų gijimas užtrunka; vienoms sugijus žymių beveik nelieka, o kitos palieka plačius išvešėjusius randus. Kodėl skiriasi žaizdų gijimo greitis, kokie veiksniai jam turi įtakos ir ką galime padaryti, kad žaizdos gytų greičiau? Moksliniai tyrinėjimai parodė, kad gyjant žaizdoms veikia daugybė veiksnių ir pagrindiniai iš jų yra polipeptidų molekulės – citokinai ir augimo faktoriai. Būtent šios medžiagos yra uždegimo reakcijų mediatoriai ir gijimo signalų nešikliai. Šios medžiagos normaliai išsiskiria sužalojus audinius, tačiau kai kurioms žaizdoms būdingas sumažėjęs ar per didelis jų kiekis. Įvairiais žaizdų gijimo laikotarpiais skiriant šias medžiagas galima pagreitinti žaizdos gijimą, paskatinti greičiau susiformuoti visavertiškam ir tvirtam randui. Kitas žaizdos gijimo veiksnys yra ląstelės. Gyjant žaizdai dalyvauja įvairios ląstelės – trombocitai, makrofagai, leukocitai, fibroblastai. Sutrikus šių ląstelių migracijai į žaizdą, jos gijimas taip pat sutrinka, o esant kai kurių pertekliui žaizda sugyja bjaurojančiu iškiliu ir grublėtu randu. Parinkę netinkamą, neadekvačią žaizdos gijimo stadijai gydymo metodiką, galime ne tik sustabdyti, bet ir visiškai sutrikdyti žaizdos gijimą. Ir priešingai – tinkama gydymo taktika gali labai pagreitinti žaizdos gijimą, dėl to pagerės ne tik ligonio gyvenimo kokybė, bet ir sumažės gydymo išlaidos.

Šio straipsnio tikslas – apžvelgti literatūrą kreipiant dėmesį į žaizdos gijimo procesus ir galimybę paspartinti žaizdos gijimą, visaverčio rando susidarymą.

Prasminiai žodžiai: žaizdų gijimas, uždegimo mediatoriai, citokinai, augimo faktoriai.

The pathophysiology of wound healing

Rytis Rimdeika

Numerous mediators of inflammation, cytokines and growth factors are known to be essential for wound healing. Although those factors are crucial in initiating and regulating the response to injury, the same peptides were found to be implicated in abnormal or delayed healing, hypertrophic scarring or chronic ulceration. Understanding of the interaction of those factors is very important for the process of successful treatment . The knowledge of those factors and their interaction might be called basic for the surgeon dealing with impaired wound healing in his routine work. The aspects of cell migration to the wound and reconstruction of the injured tissue or its replacement by connective tissue vary in different wounds.

The objective of the article is to overview the current understanding of inflammation mediators, cytokines and growth factors involved in response to injury and their action on various cells, with the purpose of a better management of wound healing. The healing process is discussed in various stages of wound healing.

Keywords: wound healing, mediators of inflammation, cytokines, growth factors.

zaizdu_gijimo.pdf

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.

Skaitomiausi šio autoriaus(ų) straipsniai

1 2 > >>