Besparniai angelai: Homero tekstai kaip autoritetingas istorinis ir estetinis šaltinis ankstyvaisiais moderniaisiais laikais
Straipsniai
Tomas Riklius
Vilniaus universitetas
https://orcid.org/0000-0003-3392-0084
Publikuota 2021-12-30
https://doi.org/10.15388/Litera.2021.3.3
PDF
HTML

Reikšminiai žodžiai

Homeras
ankstyvieji modernieji laikai
humanizmas
meno teorija
meno traktatai
Federico Borromeo

Kaip cituoti

Riklius, T. (2021) “Besparniai angelai: Homero tekstai kaip autoritetingas istorinis ir estetinis šaltinis ankstyvaisiais moderniaisiais laikais”, Literatūra, 63(3), pp. 48–57. doi:10.15388/Litera.2021.3.3.

Santrauka

Straipsnyje aptariama Federico Borromeo traktate De pictura sacra pavartota neįprasta citata, kurioje Homero tekstai pateikiami kaip autoritetingas estetinis ir istorinis šaltinis, pagrindžiantis besparnių angelų vaizdavimą Michelangelo Buonarroti darbuose. Borromeo tekste teigiama, kad didis graikų poetas dievus vaizdavo be sparnų ir judančius tarsi suglaustomis kojomis.
Pirmoje straipsnio dalyje analizuojama ši sąlyginai miglota užuomina ir galimi jos šaltiniai. Viena iš minėto argumento radimosi priežasčių – bendrasis Renesanso epochos požiūris į antikinius tekstus, siekiant argumentams suteikti istorinės perspektyvos ir kultūrine tradicija pagrįsto autoritetingumo. Detalesnė aptariamo teksto analizė atskleidžia, kad Borromeo pateikia nuorodą į Homero tekstus ne tik kaip į estetinį ir istorinį, bet ir kaip į savotišką pseudoteologinį Dievo įkvėptos išminties šaltinį.

PDF
HTML

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.