Prezidento įtaka Lietuvos užsienio politikos formavimui: galios centro pokytis D. Grybauskaitės prezidentavimo laikotarpiu
Straipsniai
Tomas Janeliūnas
Vilnius University
Publikuota 2019-07-17
https://doi.org/10.15388/Polit.2019.94.1
PDF
HTML

Reikšminiai žodžiai

Lietuvos užsienio politika
Dalia Grybauskaitė
prezidento galios
sprendimų priėmimo procesas

Kaip cituoti

Janeliūnas, Tomas. 2019. “Prezidento įtaka Lietuvos užsienio Politikos Formavimui: Galios Centro Pokytis D. Grybauskaitės Prezidentavimo Laikotarpiu”. Politologija 94 (2): 8-55. https://doi.org/10.15388/Polit.2019.94.1.

Santrauka

Straipsnyje keliamas klausimas, kokią vietą Lietuvos užsienio politikos formavimo mechanizme užima prezidento institucija ir kaip konkretus veikėjas (prezidentas) gali keisti savo galias užsienio politikoje, neperžengdamas Konstitucijoje formaliai apibrėžtų funkcijų. Analizuojamas D. Grybauskaitės prezidentavimo laikotarpis ir jos, kaip veikėjos, pastangos apsibrėžti savo vaidmenį formuojant Lietuvos užsienio politiką. Tai vertinama buvusių Lietuvos prezidentų veiklos, santykių su kitomis formuojant užsienio politiką dalyvaujančiomis institucijomis – visų pirma Užsienio reikalų ministerija (URM) ir Seimu – kontekste. Straipsnyje analizuojamas veikėjo (D. Grybauskaitės) santykis su jau nusistovėjusia vidine užsienio politikos formavimo struktūra ir galimybės veikėjui keisti šią struktūrą. Atlikta analizė leidžia teigti, kad būtent dėl vidaus politinių sąlygų (silpnos Vyriausybės) ir veikėjo asmeninės lyderystės užsienio politikoje gana reikšmingai per 2009–2019 m. pasikeitė santykiai tarp Lietuvos užsienio politikos formavimo struktūrų, o pats užsienio politikos formavimo galios centras pasislinko į prezidentūros pusę.

PDF
HTML

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.