AUKŠTOS KVALIFIKACIJOS MIGRANTŲ SUGRĮŽIMAS: AR UŽSIENYJE ĮGYTOS ŽINIOS IR ĮGŪDŽIAI PADEDA ĮSITVIRTINTI LIETUVOS DARBO RINKOJE?
Straipsniai
Egidijus Barcevičius
Vaida Gineikytė
Publikuota 2015-01-01
https://doi.org/10.15388/Polit.2015.2.8240
PDF

Kaip cituoti

Barcevičius, Egidijus, and Vaida Gineikytė. 2015. “AUKŠTOS KVALIFIKACIJOS MIGRANTŲ SUGRĮŽIMAS: AR UŽSIENYJE ĮGYTOS ŽINIOS IR ĮGŪDŽIAI PADEDA ĮSITVIRTINTI LIETUVOS DARBO RINKOJE?”. Politologija 78 (2): 14-57. https://doi.org/10.15388/Polit.2015.2.8240.

Santrauka

Šiame straipsnyje nagrinėjama, ar užsienyje įgytos žinios ir įgūdžiai padeda į Lietuvą sugrįžusiems aukštos kvalifikacijos specialistams įsitvirtinti Lietuvos darbo rinkoje. Aukštos kvalifikacijos terminas gali turėti daug reikšmių; šiame tekste aukštos kvalifikacijos asmenimis vadinami tie, kurie turi aukštąjį išsimokslinimą ir užsienyje dirbo jų kvalifikaciją atitinkančius darbus. Turint omenyje, kad išvyksta ir grįžta labai skirtingų profesijų asmenys, santykinai daugiau dėmesio skirta tiems, kurie sugrįžo į verslo sektorių (ypač – informacinių technologijų ir finansinių paslaugų sritį), mokslininkams ir užsienyje studijas baigusiems asmenims, dalyvavusiems „Kurk Lietuvai“ programoje. Siekiant atsakyti į pagrindinį tyrimo klausimą, išnagrinėta, ar profesiniai motyvai buvo svarbūs priimant sprendimą dėl sugrįžimo, ar užsienyje įgytos žinios ir įgūdžiai buvo naudingi susirandant darbą ir dirbant Lietuvoje ir kokie struktūriniai veiksniai padeda sugrįžusiesiems įsitvirtinti  arba kelia daugiausia nusivylimo. Išvadų dalyje pateikiami pasiūlymai dėl valstybės politikos siekiant paskatinti aukštos kvalifikacijos asmenų sugrįžimą.

PDF