Teistų ir neteistų vyrų socialinės informacijos apdorojimas pateikiant greitą ir lėtą atsaką nevienareikšmiškose socialinėse situacijose
Straipsniai
Andrius Lošakevičius
Publikuota 2015-01-15
https://doi.org/10.15388/Psichol.2015.52.9332
PDF

Reikšminiai žodžiai

socialinės informacijos apdorojimas
suaugusiųjų socialinės informacijos apdorojimas
asocialus elgesys
nusikaltimus padarę asmenys
greitas-lėtas atsakas

Kaip cituoti

Lošakevičius, A. (2015). Teistų ir neteistų vyrų socialinės informacijos apdorojimas pateikiant greitą ir lėtą atsaką nevienareikšmiškose socialinėse situacijose. Psichologija, 52, 51-76. https://doi.org/10.15388/Psichol.2015.52.9332

Santrauka

Socialinės informacijos apdorojimo (SIA) požiūriu žmogaus elgesį lemia jo kognityvi veikla – socialinės aplinkos stimulai aktyvina žmogaus kognityviuosius darinius ir procesus, o elgesys pasireiškia kaip informacijos apdorojimo rezultatas. Ši teorija plačiai naudojama siekiant paaiškinti nuo socialinių normų nukrypstantį elgesį. Tiesa, naudojantis SIA teorija daugiausia atliekami vaikų elgesio tyrimai, o duomenų apie suaugusiųjų socialinės informacijos apdorojimo ypatumus dar stokojama. Be to, nors teoriniai SIA modeliai gali paaiškinti asocialaus elgesio pasireiškimą ir turi nemažą empirinį pagrindimą, vis dar trūksta aiškaus supratimo, kaip vyksta informacijos apdorojimas pasireiškiant impulsyviam elgesiui, kai situacijoje tenka greitai reaguoti.
Savo tyrime siekėme nustatyti suaugusių (20–63 metų), teistų už įvairius nusikaltimus (n = 57), ir neteistų (n = 33) vyrų socialinės informacijos apdorojimo ypatumus skirtingomis sąlygomis – kai nevienareikšmiška situacija reikalauja greito atsako ir kai tyrimo dalyviai turi laiko nuosekliai išanalizuoti informaciją.
Rezultatai parodė, kad teistų ir neteistų vyrų atsakymai atgaminant matytas socialines situacijas, nurodant situacijos veikėjo siekiamus tikslus bei vertinant pasirinktą elgesį reikšmingai skiriasi. Be to, nustatyta, kad greitas socialinės informacijos apdorojimas, kai tyrimo dalyvis turi tuojau pat reaguoti, palyginti su lėtu (nuosekliu) apdorojimu, yra tendencingesnis kiekviename SIA etape: greito SIA metu tyrimo dalyviai atkūrė matytas situacijas ne taip detaliai ir dažniau subjektyviai (p ≤ 0,05) nei lėto; pateikė daugiau priešiškų situacijos interpretacijų (p ≤ 0,05) ir dažniau nurodė, kad veikėjas sieks priešiškų tikslų matytoje situacijoje (p ≤ 0,05). Taip pat greito SIA metu, palyginti su lėtu, tyrimo dalyviai pateikė reikšmingai daugiau priešiško elgesio alternatyvų ir dažniau nurodė, kad situacijos veikėjas pasirinks priešišką elgesį.

PDF

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.

Skaitomiausi šio autoriaus(ų) straipsniai

1 2 3 4 5 > >>