Sveikatos mokymo poveikis apatinės nugaros dalies skausmui valdyti, taikant sveikatos įsitikinimų modelį ir apsisprendimų teoriją
Slauga. Mokslas ir praktika viršelis 2018 Nr. 12 (264)
Mokslinis straipsnis
Daiva Tamulienė
VšĮ Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikos
Ieva Slivovskaja
VšĮ Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikos
Vilma Rakštelienė
Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninė Kauno klinikos
Publikuota 2020-10-01
PDF

Reikšminiai žodžiai

apatinės nugaros dalies skausmas
sveikatos mokymas
sveikatos įsitikinimų modelis
apsisprendimų teorija

Kaip cituoti

Tamulienė, D., Slivovskaja, I. and Rakštelienė, V. (2020) “Sveikatos mokymo poveikis apatinės nugaros dalies skausmui valdyti, taikant sveikatos įsitikinimų modelį ir apsisprendimų teoriją”, Slauga. Mokslas ir praktika, (12 (264), pp. 7–11. Available at: https://www.zurnalai.vu.lt/slauga/article/view/20050 (Accessed: 23 April 2024).

Santrauka

Visame pasaulyje daugėja asmenų, besiskundžiančių dėl apatinės nugaros dalies skausmų. Tai didelė sveikatos problema, galinti nulemti negalią, pravaikštas ir kasmetines išlaidas sveikatos priežiūrai. Apatinės nugaros skausmo gydymo efektyvumas yra daugelio mokslinių tyrimų objektas. Yra mokslinių įrodymų, kad žmonių požiūris, įsitikinimai bei motyvacija dalyvauti kontroliuojant ligos procesą gali labai paveikti tokio skausmo valdymą ir prognozes. Stiprinant ir išsaugant sveikatą svarbus pacientų mokymas, kurio metu ne tik suteikiama žinių apie ligą, bet ir skatinama pacientus aktyviai dalyvauti valdant skausmą.

Sveikatos įsitikinimų modelis atskleidžia ryšį tarp su sveikata susijusių įsitikinimų ir elgesio. Pagal šį modelį žmogaus elgesį daugiausia lemia pavojaus savo sveikatai suvokimas, tikėjimas prevencinių veiksmų nauda, pasitikėjimas savo gebėjimais imtis veiksmų bei asmens skatinimas veikti. Tinkama aplinka, medikų bei artimųjų palaikymas ypač veikia paciento elgesį. Pagal apsisprendimų teoriją, kai yra palaikomi pagrindiniai psichologiniai poreikiai, – autonomijos, kompetencijos ir santykių, – pacientų dalyvavimas valdant savo ligą yra labiau tikėtinas ir lemia geresnius rezultatus.

PDF

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.

Skaitomiausi šio autoriaus(ų) straipsniai

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >>