Priešoperacinio periodo mokymų įtaka stomuotų pacientų gyvenimo kokybei
Slauga. Mokslas ir praktika viršelis 2021 T. 2. Nr. 3 (291)
Mokslinis recenzuotas straipsnis
Barbora Ažukienė
Klaipėdos universitetas
Dainius Šimčikas
Klaipėdos universitetas
Publikuota 2021-03-29
https://doi.org/10.47458/2021.2.4
PDF

Reikšminiai žodžiai

stoma
kolostoma
ileostoma
žinios
mokymas

Kaip cituoti

Ažukienė, B. and Šimčikas, D. (2021) “Priešoperacinio periodo mokymų įtaka stomuotų pacientų gyvenimo kokybei”, Slauga. Mokslas ir praktika, 2(3 (291), pp. 7–12. doi:10.47458/2021.2.4.

Santrauka

Žmogaus gerovė yra tiesiogiai susijusi su jo sveikata. Pacientų priešoperacinis mokymas ir optimalios stomos vietos parinkimas bene svarbiausi faktoriai, kurie daro įtaką pooperacinei stomuotų pacientų gyvenimo kokybei.

Tyrimo tikslas – nustatyti priešoperacinio periodo mokymų įtaką stomuotų pacientų gyvenimo kokybei.

Tyrimo metodai. Apklausai buvo naudojama mokslinės literatūros analizė ir kiekybinis tyrimas, kuris buvo atliekamas anketine apklausa raštu. Apklausiami pacientai buvo besigydantys tiek stacionare, tiek ambulatoriškai konsultacijai atvykę pacientai. Apklausa vyko 2020 m. birželį–lapkritį, gavus respondentų žodinį sutikimą. Buvo išdalyta 150 anketų, grįžo 144 anketos, 6 iš jų nevisiškai užpildytos. Anketų grįžtamumas 92 proc.

Rezultatai. Tyrimo metu nustatyta, kad pacientų, su kuriais prieš operaciją nebuvo aptarta optimali žarnyno stomos vieta, reikšmingai dažniau gyvenimo kokybė buvo bloga, taip pat paaiškėjo, kad net penktadalis pacientų visiškai negavo informacijos apie stomą bei nebuvo supažindinti su žarnyno stomos priežiūros ypatumais, o beveik pusė respondentų šią informaciją gavo po operacijos.

Išvados. Priešoperacinis pacientų mokymas ir bendradarbiavimas yra tiesiogiai susiję su pacientų gyvenimo kokybe po žarnyno stomos suformavimo operacijos.

PDF

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.

Skaitomiausi šio autoriaus(ų) straipsniai

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >>