Savikontrolės ir sveikos mitybos ryšys: kokia yra savęs laikymo sveikai besimaitinančiu ir dėmesio skyrimo sveikam maistui rolė?
Straipsniai
Justina Paluckaitė
Utrecht University, MSc in psychology
Publikuota 2022-03-10
https://doi.org/10.15388/Soctyr.45.1.2
PDF
HTML

Reikšminiai žodžiai

sveiko besimaitinančio savęs schemos būsena
savikontrolė
sveika mityba
jaunuoliai

Kaip cituoti

Paluckaitė, J. (2022) “Savikontrolės ir sveikos mitybos ryšys: kokia yra savęs laikymo sveikai besimaitinančiu ir dėmesio skyrimo sveikam maistui rolė?”, Socialiniai tyrimai, 45(1), pp. 36–47. doi:10.15388/Soctyr.45.1.2.

Santrauka

Praeityje atlikti tyrimai liudija, kad asmenys, turintys aukštą savikontrolę, pasižymi didesne autonomine motyvacija, o autonominės motyvacijos teorija teigia, kad savikontrolės vykdymas turėtų būti efektyvesnis tiems, kurie turi savęs schemą. Remiantis tuo, šiame tyrime buvo tiriama, ar sveikai besimaitinančio savęs schemos statusas taip pat susilpnina savybinės savikontrolės ir sveikos mitybos elgesio ryšį, tokiu būdu, kad sumažina pirmojo poveikį antram. Šiame tyrime dalyvavo 149 žmonės. Tyrimas patvirtino sveikai besimaitinančio savęs schemą kaip moderatorių, t. y. parodė, kad sveikai besimaitinančio savęs schemos statusas susilpnina savybinės savikontrolės ir sveikos mitybos elgesio ryšį. Šis tyrimas galėtų būti naudingas asmenims, kurie turi problemų su savikontrolės reguliavimu ties sveika mityba.

PDF
HTML

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.