„Kai ateina laikas išvykti, nors ir nėra aiškaus kelionės tikslo“: jaunų žmonių tapatumo paieškos ir amžiaus ketvirčio krizė
Straipsniai
Milda Pivoriūtė
Vilniaus universitetas
https://orcid.org/0000-0001-8709-0050
Publikuota 2021-09-06
https://doi.org/10.15388/SocMintVei.2020.1.22
PDF
HTML

Reikšminiai žodžiai

jaunimo sociologija
amžiaus ketvirčio krizė
tapatumas
tapsmas suaugusiuoju

Kaip cituoti

Pivoriūtė, M. (2021) “„Kai ateina laikas išvykti, nors ir nėra aiškaus kelionės tikslo“: jaunų žmonių tapatumo paieškos ir amžiaus ketvirčio krizė”, Sociologija. Mintis ir veiksmas, 46(1), pp. 69–94. doi:10.15388/SocMintVei.2020.1.22.

Santrauka

Nūdienos poindustrinėse visuomenėse jaunuoliai, palyginti su ankstesnėmis kartomis, išgyvena sudėtingesnes ir ilgesnes profesinio tapatumo, karjeros ar apskritai „gyvenimo pašaukimo“ paieškas. Jie taip pat patiria sunkumų siekdami kitų su suaugusio žmogaus statusu siejamų įvykių ar tikslų, tokių kaip išėjimas iš tėvų namų, finansinė nepriklausomybė, šeimos kūrimas. Šiame straipsnyje, derinant sociologinę ir psichologinę perspektyvas, analizuojama jaunų žmonių tapatumo problematika į ją žvelgiant kaip į svarbią tapsmo suaugusiuoju proceso dalį. Siekiama išryškinti didžiausias jaunimo patiriamas įtampas, susijusias su bandymu suprasti „kas aš esu ir ko aš noriu?“, ir jas skatinančias gyvenamojo laiko aplinkybes. Taip pat siekiama parodyti amžiaus ketvirčio krizės koncepcijos (ne)tinkamumą norint apibendrinti, reflektuoti, paaiškinti tam tikras jaunimo patirtis bei būsenas.

PDF
HTML

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.