Viešosios politikos kultūros formavimasis Lietuvoje: aplinkosaugos politikos ir visuomenės dalyvavimo sociologinė eksploracija
-
Leonardas Rinkevičius
Publikuota 2006-06-20
https://doi.org/10.15388/SocMintVei.2006.1.6011
PDF

Reikšminiai žodžiai

viešoji politika
aplinkosaugos politika
politikos kultūra
socialinė kaita

Kaip cituoti

Rinkevičius, L. (2006) “Viešosios politikos kultūros formavimasis Lietuvoje: aplinkosaugos politikos ir visuomenės dalyvavimo sociologinė eksploracija”, Sociologija. Mintis ir veiksmas, 17, pp. 113–127. doi:10.15388/SocMintVei.2006.1.6011.

Santrauka

Straipsnyje siekiama atskleisti politinės kultūros pokyčius Vidurio ir Rytų Europos šalyse, sutelkiant dėmesį į aplinkosaugos politikos raidą Lietuvoje. Analizuojamas piliečių dalyvavimas ir įtaka aplinkosaugos politikos formavimui tarybiniu laikotarpiu, tautinio atgimimo laikotarpiu ir pereinamuoju į naują santvarką laikotarpiu. Remiantis interviu, dokumentų ir antrinių šaltinių tyrimais bei diskurso analize, straipsnyje parodomi du lūžiai Lietuvos politikos formavimo kultūroje. Pirma, posūkis nuo “dviveidžio” (oficialaus ir latentinio) politinės kultūros tipo prie euforiško tikėjimo piliečių tiesioginiu dalyvavimu ir demokratiniu šalies valdymu, pasireiškusiu “dainuojančios revoliucijos” laikotarpiu. Antra, perėjimas (arba grįžimas) prie aplinkosaugos ir ūkio politikos formavimo kultūros, kuriai būdingas valdžios struktūrų ir privataus sektoriaus dominavimas.
PDF

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.