Tautinių mažumų vaizdavimas interneto dienraščiuose svarstant Tautinių mažumų įstatymą
Praktika
Justinas Ilkevičiūtė
Publikuota 2017-05-22
https://doi.org/10.15388/zt/jr.2015.9.8796
PDF

Reikšminiai žodžiai

tautinių mažumų vaizdavimas
interneto dienraščiai
Tautinių mažumų įstatymas
žiniasklaida
viešoji politika
viešoji nuomonė
darbotvarkės teorija
rėminimas

Kaip cituoti

Ilkevičiūtė, J. (2017) “Tautinių mažumų vaizdavimas interneto dienraščiuose svarstant Tautinių mažumų įstatymą”, Žurnalistikos tyrimai, 9, pp. 48–73. doi:10.15388/zt/jr.2015.9.8796.

Santrauka

Tautinių mažumų vaizdavimas žiniasklaidoje – svarbus veiksnys anali­zuojant, kaip žiniasklaida prisideda prie Tautinių mažumų įstatymo svars­tymo. Ši visuomenės grupė dažnai jaučiasi diskriminuojama, su tautinėmis mažumomis susiję įvykiai yra daug dažniau pastebimi ir aptarinėjami visuomenės, dėl to neigiamas jų vaizdavimas gali didinti socialinę atskirtį bei dezintegraciją. Žiniasklaida gali kiek paaštrinti tokią situaciją, todėl jos daromam poveikiui išsiaiškinti buvo atliktas skaitomiausių interneto dien­raščių Delfi.lt, 15min.lt ir Lrytas.lt turinio tyrimas.
Atlikus tyrimą paaiškėjo, kad tautinės mažumos vaizduojamos neigia­mai. Tautinių mažumų vaizdavimo turinio analizė atskleidė, kad daugiausia neigiamai vaizduojama lenkų tautinė mažuma, kuri tapatinama su Lietuvos lenkų rinkimų akcijos, siekiančios priimti įstatymą, vykdoma politika, konstruojamas lenkų mažumos kaip priešo įvaizdis. Jis kuriamas apibūdinant tautinę mažumą neigiamą konotaciją turinčiais posakiais, pri­statant kaip viešojoje politikoje kylančių problemų kaltininkę, kuriant stere­otipus. Tokie vaizdavimo ypatumai dažnai matomiausiose naujienų vietose gali sukurti negatyvų šios mažumos paveikslą ir turėti įtaką viešajai politi­kai bei tam, kad Tautinių mažumų įstatymo nepriimama penkerius metus. Žiniasklaida, neigiamai vaizduodama lenkų tautinę mažumą ir išskirdama ją iš kitų, taip pat gali lemti šios mažumos dezintegraciją.

PDF

Atsisiuntimai

Nėra atsisiuntimų.

Skaitomiausi šio autoriaus(ų) straipsniai

1 2 3 4 5 > >>