Antikinių vazų „istorinė atmintis“: kolekcionavimo aspektas XIX a. Lietuvoje - Būčys, Žygintas (Bibliotheca Lituana, 2012)
Lietuvos nacionaliniame muziejuje saugomas nedidelis Antikos paveldo rinkinys. Straipsnyje identifikuojama ir analizuojama trijų šio rinkinio antikinių vazų istorija. Apžvelgiama jų ankstesnė priklausomybė ir patekimo į muziejų keliai. Šių antikinių vazų istorijų analizės pagrindu rekonstruojama XIX a. pirmos pusės grafo Adomo Giunterio kolekcija, kuri lyginama su kitomis to meto Lietuvos aristokratijos kolekcijomis: atspindimos jų kolekcionavimo paskatos, tikslai, krašto kultūros paveldo, kaip ir bendro europietiško paveldo, suvoktys bei aktualizavimas. XIX a. Lietuvoje kauptų antikinių senienų bei straipsnyje apžvelgiamų kitų šaltinių pagrindu aptariamas Antikos suvokimas apskritai ir jo pokyčiai to meto visuomenėje.