Debesijos technologijos bibliotekoje - Pečeliūnaitė, Angelė (Bibliotheca Lituana, 2014)
Straipsnyje analizuojamos galimybės debesijos technologijas (angl. Cloud Computing) panaudoti bibliotekų veiklai organizuoti internetinėje erdvėje. Siekiant vienodo minėtų technologijų esmės supratimo, straipsnyje aptariamos SaaS, IaaS ir PaaS debesijos technologijų paslaugos, kurios gali būti panaudotos bibliotekų veiklai perkelti į internetą. Pateikiamos apibendrintos bibliotekų veiklos gerinimoskaitmeniniame amžiuje galimybės, analizuojami tarptautinės patirties bibliotekų pertvarkos pavyzdžiai. Straipsnyje aptariami Lietuvos mokslo bendruomenės apklausos rezultatai, kurie patvirtina, kad dauguma Lietuvos mokslinės bendruomenės narių (apie 90 proc.) yra suinteresuota gauti visapusę prieigą prie elektroninių leidinių internetu. Daroma išvada, kad, mažėjant bibliotekų finansavimui, debesijos technologijų panaudojimas būtų ekonomiškai naudingas žingsnis, ne mažinant, o plečiant teikiamas bibliotekų paslaugas ir gerinant jų kokybę.