Globalus dar nereiškia, kad lokalus: klimato kaitos ir su aplinka susijusių iššūkių nušvietimas Latvijos žiniasklaidoje - Kleinberga, Vineta (Information & Media, 2022)
Žiniasklaida vaidina labai svarbų vaidmenį nušviečiant, paneigiant ir suformuojant požiūrį į klimato kaitą, tačiau žiniasklaidos veikla pokomunistinėse šalyse dar nebuvo pakankamai ištirta. Remiantis konceptualiais strateginio naratyvo principais, darbotvarkės nustatymu ir žiniasklaidos rėmais, šiame straipsnyje nagrinėjamos Latvijos žiniasklaidoje nušviečiamos klimato kaitos ir su aplinka susijusios problemos. Straipsnyje atskleidžiamas klimato kaitos ir su aplinka susijusių problemų aptarimas tradicinėse bei internetinėse latvių ir rusakalbių žiniasklaidos priemonėse naudojant kiekybinę 3 753 žiniasklaidos straipsnių duomenų analizę, vaizdo ir garso transliacijas nuo 2020 m. rugpjūčio iki 2021 m. sausio, taip pat kokybinę septynių populiariausiųjų turinio analizę. Išvados atskleidžia nemažą skaičių su klimato kaita ir aplinka susijusių straipsnių ir transliacijų Latvijos žiniasklaidoje. Naujienų agentūros ir visuomeniniai transliuotojai yra svarbiausi žiniasklaidos segmentai, susiję su leidyba, o internetinė žiniasklaida yra pranašesnė atsižvelgiant į tai, kad pasiekia didesnę auditorijos dalį. Tarptautinės pastangos yra dominuojanti žiniasklaidos tema, o klimato kaita per se sulaukia minimalaus žurnalistų dėmesio. Abu pastebėjimai patvirtina, kad Latvijos žiniasklaidoje klimato kaitos tema dar nėra pakankamai prisijaukinta. Žiniasklaidos priklausomybė nuo politinių ir vyriausybinių informacijos šaltinių ir iš anksto paruoštos medžiagos rodo didelį oficialių politinių naratyvų plitimo potencialą, tačiau strateginių naratyvų įtikinamoji galia išlieka neryški, nes duomenų apie suvokimą nepakanka.
Keywords: klimato kaita; strateginiai naratyvai; žiniasklaidos projektavimas; prijaukinimas; informacijos šaltiniai; Latvija