Nuo scenarijaus iki ekrano: scenarijaus rašymo ir režisūrinio kino prasmės tobulinimas adaptuojant „Da Vinčio kodą“ - Theodar, Caleb; P, Saranya (Information & Media, 2023)
Šiuo tyrimu siekiama atskleisti ryšį tarp Dano Browno „Da Vinčio kodo“ ir kino kūrėjo kinematografinio literatūros vaizdavimo. Ronas Howardas, kaip Holivudo industrijos adaptacijos režisierius, yra vertinamas autorinio kino kontekste ir dėl jo požiūrio į nemažos dalies katalikiškų paslapčių atsisakymą, kurios išsprendė ištikimybės, kaip įprasto filmų adaptacijos branduolio, keblią padėtį. Nepaisant kontroversiškumo, ištikimybė iš tikrųjų yra sąmoningas veiksmas, kurį atvirai sukelia autorinio kino vizija, atsirandanti dėl rašomo scenarijaus. Šiame straipsnyje nagrinėjama šiuolaikinė scenarijų rašymo reikšmė autoriniam kinui, siekiant išsiaiškinti, kaip veikia Holivudo samprata apie režisieriaus autorystę kine ir filmo meninį požiūrį nuo romano iki scenarijaus. Šis tyrimas atskleidžia, kad adaptacija išryškina autoriaus ir jo kūrinio pranašumą, bei pabrėžia režisieriaus meistriškumą kaip neišvengiamą faktorių perkeliant romaną į scenarijų.
Keywords: režisieriaus kinas; autorinio kino teorija; scenarijaus rašymas; adaptuotas scenarijus; filmo adaptacija