Biojutiklių atsako į mišinius statistinė analizė ir prognozavimas - Baronas, Romas; Būda, Sigitas; Ivanauskas, Feliksas; Vaitkus, Pranas (Lietuvos matematikos rinkinys, 2023)
Darbe nagrinėjami elektrocheminiai biojutikliai, jų reakcija į skirtingų cheminių komponentų mišinius. Pagrindinis darbo tikslas – išanalizavus skirtingų tipų biojutiklius ir jų galimybes atskirti mišiniuose esančius komponentus, sukurti matematinį modelį, kurio pagalba pagal biojutiklio atsako duomenis būtų galima prognozuoti mišinį sudarančių komponentų koncentracijų reikšmes. Prognozavimo matematinis modelis kuriamas neuroninių tinklų pagalba. Papildomai atliekama pagrindinių komponenčių ir daugiamatė dispersinė analizė. Šios analizės metu parenkama kokio tipo biojutiklis, kokiame matavimo režime geriausiai atskiria mišinio komponentus ir tinka komponentų koncentracijų prognozavimui. Darbo pabaigoje sukuriamas sudėtinis neuroninių tinklų medis, skirtas mišinių komponentų koncentracijoms prognozuoti.