Atsitiktinių Gauso laukų stebinių klasifikavimo klaidos - Stabingienė, Lijana; Dučinskas, Kęstutis (Lietuvos matematikos rinkinys, 2010)
Erdvinėje klasifikacijoje paprastai yra daroma prielaida, kad požymių stebiniai yra sąlyginai nepriklausomi. Mes atmetame šią prielaidą Gauso atsitiktinio lauko modelio požymių stebiniams. Yra daroma prielaida, kad visų stebinių žymių modelis yra diskretus atsitiktinis laukas. Tikslios klaidos tikimtbės formulė yra gauta Bajeso diskriminantinei funkcijai (BDF) pilnai žinomų parametrų atveju. Nepilnai žinomų parametrų atveju (vidurkių parametrai ir dispersija yra nežinomi), yra gauta nauja tikėtinos klaidos tikimybės aproksimacija, susijusi su įterpta Bajeso diskriminantine funkcija (PBDF). Minėtų klaidos tikimybių priklausomybė nuo statistinių parametrų reikšmių ir aptartų modelių yra ištirta skaitiškai.
Keywords: klasifikavimas su mokymu; Gauso atsitiktiniai laukai; erdvinė koreliacija