Diskrečių skirstinių taikymas duomenų apie gamtos plotų padengimą Bajesinėje analizėje - Dučinskas, Kęstutis; Baltmiškytė, Eglė; Bučas, Martynas (Lietuvos matematikos rinkinys, 2012)
Klasikinės statistikos metodai ne visada leidžia pasiekti norimų rezultatų, todėl ieškoma alternatyvių duomenų analizės metodų. Dėl modernėjančios skaičiuojamosiostechnikos, statistinei duomenų analizei vis plačiau taikomi Bajesinės statistikos metodai.Šiame darbe sudaromi keli diskrečiųjų skirstinių modeliai įvairių gamtos plotų padengimui analizuoti. Šie modeliai gali būti pritaikyti tokių gamtos plotų, kaip miškų, vandens telkinių dugno, dirvožemio analizei, kai duomenys pateikiami procentiniais dydžiais, išreikštais sveikaisiais skaičiais. Šiame darbe sudaromi modeliai panaudojant kelis skirtingus diskrečiuosius skirstinius, t. y. Puasono ir neigiamai binominį skirstinį. Naudojant Bajesinės statistikosmetodus OpenBUGS modeliavimo aplinkoje įvertinami nežinomi modelio parametrai. Atliekama parametrų įverčių patikimumo statistikų analizė, realizuota OpenBUGS modeliavimo aplinkoje. Gamtos plotų padengimo analizei skirtų modelių realizavimui buvo pasirinkti duomenys, aprašantys Baltijos jūros dugno padengimą raudondumbliu šakotuoju banguoliu. Šiame darbe tiriama padengimo priklausomybė nuo kelių regresorių, aprašančių abiotinius ir fizinius veiksnius.
Keywords: Puasono skirstinys; neigiamai binominis skirstinys; Bajeso statistika; OpenBUGS; MCMC