Chimerų būsenų tyrimas susietų iteracinių matricinių modelių tinkluose - Mačernytė, Kotryna; Šmidtaitė, Rasa (Lietuvos matematikos rinkinys, 2021)
Pastaraisiais metais didelis mokslinių tyrimų dėmesys skiriamas suprasti sinchroninio ir nesinchroninio persipynimo elgesį, t.y. chimerų būsenų egzistavimą, įvairiuose tinkluose. Šie tyrimai naudingi įvairiose mokslo šakose, įskaitant biologiją, chemiją, fiziką ar inžineriją.Šio darbo tyrimų objektas – susietų iteracinių matricinių modelių tinklas, kuriame kiekvieną mazgą apibūdina matricinis iteracinis modelis. Reguliarios topologijos tinklo mazgą aprašančio modelio skaliarinį kintamąjį pakeitus antros eilės kvadratine matrica suformuojamas susietų iteracinių matricinių modelių tinklas. Matricinių iteracinių modelių tinklas ypatingas tuo, kad jame galima stebėti divergavimo efektą, kai pradinių sąlygų matrica yra nulpotentinė.Taip pat ištyrus matricinio tinklo evoliuciją nustatyta, kad papildomos komponentės $ μ $ tinklas demonstruoja tris skirtingus režimus: užgesimą, divergavimą ir divergavimo chimerų susiformavimą – ištirta mazgų siejimo stiprumo $ ε $ ir siejimo rango $ r $ parametrų erdvė, o siekiant išanalizuoti parametrų erdves, kuriose susiformuoja chimeros –
Keywords: matricinis iteracinis modelis; logistinis iteracinis modelis; chimera; nulpotentinė matrica; nulpotentas; idempotentas; divergavimas