Apsisprendimas imtis globėjo vaidmens ir tęsti globą šeimoje: neformalių globėjų perspektyva - Charenkova, Jūratė (Socialinė teorija, empirija, politika ir praktika, 2022)
Tapimo globėju aplinkybės ir motyvacija glaudžiai susijusi su globėjo gerove ir teikiamos globos kokybe, kuri savo ruožtu turi įtakos globojamo asmens gyvenimo kokybei. Straipsnyje, remiantis apsisprendimo (angl. self-determination) teorija, analizuojami su vyresnio amžiaus giminaičių globa susijusių sprendimų – imtis globėjo vaidmens ir toliau rūpintis artimuoju namuose – motyvai. Tyrimas atskleidė, kad su globa susijusius sprendimus motyvuojantys veiksniai susiję su trijų pagrindinių psichologinių poreikių – autonomijos, kompetencijos ir santykių – patenkinimu. Šių poreikių patenkinimas globos kontekste ne tik stiprino globėjų motyvaciją imantis globos funkcijų, bet ir motyvavo toliau rūpintis senstančiais giminaičiais namuose, net ir gerokai išaugus jų poreikiams.