Vyresnio amžiaus asmenų naudojimasi internetu, laisvalaikio veiklų ir atminties gebėjimų lyginamoji analizė Baltijos šalyse - Ivleva, Viktorija; Kairys, Antanas; Jurkuvėnas, Vytautas (Socialinė teorija, empirija, politika ir praktika, 2024)
Socioekonominė pažanga bei medicinos pasiekimai lemia visuomenės senėjimą ir kelia iššūkių politikos formuotojams. Aktyvaus senėjimo indeksas pabrėžia gebėjimų ir aktyviam senėjimui palankios aplinkos svarbą, įtraukdamas ir informacinių technologijų naudojimą. Informacinių technologijų naudojimas gali teigiamai veikti pažintinius gebėjimus (Benge et al., 2023), tačiau gali sietis ir su pažintinėmis problemomis (Nagam, 2023). Šiuo tyrimu siekta įvertinti interneto naudojimo ir atminties gebėjimų sąsajas. Buvo analizuoti Europos 8-osios bangos sveikatos, senėjimo ir išėjimo į pensiją tyrimo (Börsch-Supan, 2022) duomenys, kurie apėmė 2320 65–100 metų asmenų iš Baltijos šalių. Rezultatai atskleidė, kad interneto naudojimas leidžia prognozuoti atminties gebėjimus, net ir kontroliuojant demografinius kintamuosius ir laisvalaikio veiklas. Naudojimasis internetu gali būti naudingas prognozuojant vyresnio amžiaus žmonių atminties gebėjimus ir prisidėti prie pažintinių gebėjimų saugojimo.