Veiksnumą apribojančių arba naikinančių institutų teisinis ir socialinis tyrimas pasitelkiant ekologinės sistemų teorijos prieigą - Genienė, Rasa; Krutulytė, Kornelija (Socialinė teorija, empirija, politika ir praktika, 2025)
Neveiksnumo problemą aktualizuoja negalios teisių aktyvistų spaudimas įgyventi priimtus šalies tarptautinius įsipareigojimus siekiant užtikrinti asmenų su negalia teisinio veiksnumo įgyvendinimą. Šiame straipsnyje pasitelkiant ekologinės sistemų teorijos prieigą dekonstruojama asmens teisinio veiksnumo (ne)apribojimo sistema, kurioje sąveikauja skirtingų sektorių (socialinio, sveikatos priežiūros, teisingumo) vaidmenys ir galios pozicijos. Straipsnyje atskleidžiama, kad įgyvendinant neveiksnumo reformą būtini pokyčiai visais sistemos lygmenimis, pradedant nuo artimiausios asmens aplinkos (mikrolygmuo), paslaugas teikiančių organizacijų ir specialistų sąveikos (mezolygmuo), taisyklių ir elgesio keitimo (mezolygmuo), teisinės sistemos pokyčių (makrolygmuo).