Darbo rinkai besirengiančio asmens statuso poveikis Lietuvos užimtumo tarnyboje registruotų vyresnio amžiaus asmenų įsidarbinimo perspektyvoms - Nomeikienė, Inga; Moskvina, Julija (Socialinė teorija, empirija, politika ir praktika, 2026)
Statusas „darbo rinkai besirengiantis asmuo“ (DRBA) yra nauja Užimtumo tarnybos priemonė, skirta padėti asmenims, susiduriantiems su kliūtimis dalyvauti darbo rinkoje, teikiant jiems integruotą atvejo vadybos pagalbą. Vyresnio amžiaus bedarbiai šiam statusui priskiriami neproporcingai dažnai. Šiame straipsnyje, derinant pusiau struktūrizuotus interviu su vyresnio amžiaus DRBA statusą turinčiais asmenimis ir Užimtumo tarnybos statistinių duomenų analizę, nagrinėjami vyresnių nei 55 metų ieškančių darbo asmenų situacijos pokyčiai po šio statuso įvedimo. Normatyvinių dokumentų, institucinių duomenų ir ieškančių darbo asmenų atsakymų analizė rodo, kad patys asmenys dažnai klaidingai supranta šio statuso prasmę ir tikslą, o ribotas atvejo vadybininkų skaičius trukdo efektyviai įgyvendinti numatytą pagalbos modelį. Nustatyta, kad Užimtumo tarnybos paslaugų ir priemonių prieinamumas DRBA statusą turintiems asmenims yra mažesnis, palyginti su asmenimis, turinčiais bedarbio statusą. Taigi, DRBA statuso suteikimas vyresnio amžiaus asmenims gali kelti papildomą riziką dar labiau atitolti nuo darbo rinkos.