Centrinio banko skaitmeninės valiutos įtaka: kaip užkirsti kelią bankų išskaidymui - Vinuela, Carlos; Sapena, Juan (Transformations In Business & Economics, 2024)
Šiame straipsnyje analizuojamas priemonių efektyvumas, skirtas mažinti bankų išskaidymo riziką, kuri iškilo įvedus dvi naujas pinigų rūšis: centrinio banko skaitmeninę valiutą (CBSV) ir CBSV remiamą stabilią kriptovaliutą. Pirma, taikoma pinigų taksonomija ir sektorių balanso struktūra siekiant palyginti pagrindinę pinigų formą dabartinėse ekonomikose – banko indėlius – su šiais dviem naujais pinigų tipais, kurie yra pranašesni už banko indėlius susidarius tam tikroms sąlygoms. Antra, nagrinėjamas bankų išskaidymo, kylančio dėl skaitmeninio plėtimo, klausimas, ypatingą dėmesį skiriant tam, kaip CBSV ir CBSV remiamos stabilios kriptovaliutos įvedimas gali dar labiau padidinti šią riziką. Galiausiai, nagrinėjamas penkių priemonių, kuriomis centriniai bankai gali sumažinti bankų išskaidymo riziką, efektyvumas ir siūlomas optimalus šių priemonių derinys.
Keywords: Centriniai bankai; CBSV; stabilios kriptovaliutos; bankų išskaidymas; Bigtechs; skaitmeninės valiutos