Fundamentinės ugdymo problemos Antano Maceinos pedagogikoje - Martišauskienė, Elvyda (Acta Paedagogica Vilnensia, 2008)
Profesorė socialinių mokslų (edukologijos) habilituota daktarė Vilniaus pedagoginio universiteto Edukologijos katedra Studentų g. 39, LT-08106 Vilnius Tel. (8-5) 279 00 42 El. paštas: edukologija@vpu.lt Straipsnyje nagrinėjamos A. Maceinos pedagoginės idėjos, apimančios žmogaus sampratą, grindžiamą struktūriniais komponentais (kūnu, psichika ir dvasia), atskleidžiama pedagoginės sąveikos esmė ir ypatumai, atskiriantys pedagoginį veiksmą nuo pedagoginio vyksmo, išryškinamas svarbiausių ugdymo funkcijų – lavinimo ir auklėjimo – pobūdis, suponuojantis skirtingus pedagogo vaidmenis, aptariami vaisingieji ugdymo momentai.