Patyčių bendrojo lavinimo mokykloje samprata: priežasčių, formų ir pasekmių diskursas - Targamadzė, Vilija; Valeckienė, Džiuginta (Acta Paedagogica Vilnensia, 2007)
Vilija Targamadzė Profesorė socialinių mokslų (edukologijos) habilituota daktarė Vilniaus universiteto Filosofijos fakulteto Edukologijos katedra Universiteto g. 9/1, LT-01513 Vilnius Tel. (8 5) 266 76 25 El. paštas: vilija.targamadze@ku.lt Džiuginta Valeckienė Edukologijos doktorantė Klaipėdos universiteto Socialinės pedagogikos katedra H. Manto g. 84, LT-92264 Klaipėda Tel. + 370 686 68 575 El. paštas: dziugintalt@yahoo.com Šiame straipsnyje analizuojama patyčių reiškinio įvardijimo problematika, patyčių mokykloje priežastys, formos, paplitimo mastai ir pasekmės, kurias jaučia tiek patyčių auka, tiek patyčių iniciatorius, tiek ir visa mokyklos bendruomenė. Patyčios yra dominuojanti agresyvaus elgesio išraiška mokykloje, kuriai būdingos tam tikros formos, sąlygota tam tikrų priežasčių. Jeigu nebus kreipiama dėmesio į tai, kad yra būdų nors kaip pažaboti patyčias, ateityje šis elgesys pasireikš daug sudėtingesnėmis agresyvaus elgesio formomis. Be to, paþymėtina, jog patyčios gali turėti ilgalaikių ir trumpalaikių pasekmių ne tik patyčių aukai, bet ir pačiam patyčių iniciatoriui.