Ugdymo tikrovė XX a. pirmosios pusės Lietuvos kaimo bendruomenėje: kasdienis ugdymas kasdienybei - Stonkuvienė, Irena (Acta Paedagogica Vilnensia, 2007)
Lektorė, edukologijos mokslų daktarė Vilniaus universiteto Universiteto g. 1/9, LT-01513 Vilnius Tel. 8 5 266 76 25 Straipsnyje, remiantis kokybinio tyrimo medžiaga, aptariama kasdienė ugdymo tikrovė XX a. pirmos pusės Lietuvos kaimo bendruomenėje. Analizuojama kasdienės fizinės ir materialinės aplinkos įtaka ugdymui. Į XX a. pirmos pusės kaimo kasdienybę lydintį vargà ir skurdą siekiama pažvelgti kaip į specifinį ugdymo veiksnį. Kaip kasdienybės atspindys ir stimulas kaitai aptariami ugdymo tikslai ir uždaviniai.