Metakognityvinių skaitymo strategijų įtaka magistrantūros studentų anglų kaip užsienio kalbos skaitymo įgūdžiams ir akademiniams pasiekimams - Levchyk, Iryna; Chaikovska, Hanna; Mazur, Oksana; Adamska, Zoriana; Zakordonets, Nataliia (Acta Paedagogica Vilnensia, 2022)
Straipsnyje nagrinėjama magistrantų akademinių pasiekimų ir metakognityvinių skaitymo strategijų (MSS) taikymo anglų kaip antrosios kalbos akademinio skaitymo užduotims koreliacija. Tyrimas atliktas Ternopilio Volodymyro Hnatiuko nacionaliniame pedagoginiame universitete. Duomenys buvo renkami tikslinių grupių interviu ir adaptuotomis MARSI klausimyno skalėmis. Straipsnyje pristatomas tyrimas yra aprašomasis, jis atliktas siekiant surinkti informaciją pradiniame eksperimento etape – eksperimentu tiriamas magistrantų MSS naudojimas atliekant anglų kaip antrosios kalbos akademinio skaitymo užduotis. Tyrimo dalyvių palankiausiai vertinamas MSS tipas buvo problemų sprendimo strategija, jos pritaikymo rodiklis didžiausias (bendras įverčio vidurkis 3,7), be to, keturios iš penkių dažniausiai pasirinktų strategijų irgi buvo problemų sprendimo tipo. Lyginamoji tyrimo rezultatų analizė atskleidė, kad aukštus ir žemus akademinius pasiekimus turintys magistrantai dažniausiai naudoja panašias MSS, skyrėsi tik šių dviejų respondentų grupių MSS taikymo dažnis anglų kaip antrosios kalbos akademinio skaitymo užduotims. Gerai besimokantys magistrantai (72 respondentai) MSS taikė vidutiniškai dažnai ir dažnai, jų įverčių vidurkis buvo nuo 3,0 iki 4,2, o prastai besimokantys studentai (58 dalyviai) strategijas taikė vidutiniškai dažnai ir retai, jų įverčių vidurkiai varijavo nuo 2,0 iki 3,2. Tyrimo teorinė nauda ta, kad pristatomi svarbūs rezultatai apie MSS taikymo poveikį Ternopilio Volodymyro Hnatiuko nacionalinio pedagoginio universiteto magistrantų skaitymo gebėjimams. Praktinė tyrimo implikacija ta, kad į magistrantams skirtas mokymo programas turėtų būtų įtraukiami pagrindinius arba pasirenkamuosius dalykus papildantys teksto supratimo kursai, ir jie turėtų būti kuriami vadovaujantis metakognityvinių strategijų naudojimo mokant anglų kaip antrosios kalbos teksto supratimo praktiniais mokymo vadovais.