Leono Jovaišos auklėjimo mokslas: fundamentalumo ir inovatyvumo sinergija - Aramavičiūtė, Vanda; Martišauskienė, Elvyda (Acta Paedagogica Vilnensia, 2010)
Profesorė socialinių mokslų (edukologijos) habilituota daktarė Vilniaus universiteto Edukologijos katedra Universiteto g. 9/1, LT-01513 Vilnius Tel. (8 5) 266 76 25, n. 245 47 19profesorė socialinių mokslų(edukologijos) habiluota daktarėVilniaus pedagoginio universitetoEdukologijos katedra, Studentų g. 39,Tel. 279 00 42Straipsnyje siekiama pagrįsti auklėjimo aktualumą ir prieštaringumą globalizacijos iššūkių kontekste. Remiantis ankstesnių ir šiuolaikinių filosofų ir edukologų požiūriu, aptariamas auklėjimo vaidmuo asmenybės ugdymo procese. Suaktualinamas Leono Jovaišos – hodegetikos pagrindų kūrėjo – požiūris į auklėjimo mokslą. Fundamentalumo ir inovatyvumo diskurso kontekste analizuojamos esminės auklėjimo idėjos, susijusios su tam tikrų auklėjimo proceso struktūrinių komponentų paskirties ir specifikos apibrėžtimi.