Mokytojų požiūris į gebėjimus kaip profesijos kompetencijų dėmenį - Martišauskienė, Elvyda (Acta Paedagogica Vilnensia, 2010)
ProfesorėSocialinių mokslų (edukologijos) habilituota daktarėVilniaus pedagoginio universitetoEdukologijos katedraStudentų g. 39, LT-08106 VilniusTel. (85) 279 00 42El. paštas: martisauskiene@gmail.comStraipsnyje analizuojamas mokytojų požiūris į kardinalius gebėjimus bendrauti su ugdytiniais, diagnozuoti pasiekimus, organizuoti mokymąsi, dirbti komandoje, planuoti pedagoginę veiklą. Išryškinti prioritetiniai gebėjimai bei jų didžiausios ir mažiausios apraiškos, atskleistos gebėjimų sąsajos su žiniomis ir vertybinėmis nuostatomis, kaip kitais kompetencijos struktūriniais dėmenimis, taip pat su kitais veiksniais – mokytojų kvalifikacija, darbo stažu, lytimi.