AŠ koncepcija: kognityvinio komponento raiška tarp Lietuvos aukštųjų mokyklų dėstytojų - Rastauskienė, Giedrė Judita; Kardelis, Kęstutis; Šeščilienė, Ina Marija (Acta Paedagogica Vilnensia, 2008)
Sporto biomechanikos, informatikosir inžinerijos katedros asistentėLietuvos kūno kultūros akademijaSporto g. 6, LTLT-44221 KaunasTel. +370 37 302 668El. paštas: g.rastauskiene@lkka.ltProfesorius socialinių mokslų(edukologijos) habilituotas daktarasSocialinių kūno kultūros ir sportotyrimų laboratorijos vedėjasLietuvos kūno kultūros akademijaSporto g. 6, LTLT-44221 KaunasTel. +370 37 302 637El. paštas: k.kardelis@lkka.ltDocentė socialinių mokslų (edukologija) daktarėLietuvos kūno kultūros akademijosSporto pedagogikos ir psichologijos katedraSporto g. 6, LTLT-44221 KaunasTel. + 370 37 302 669El. paštas: i.sesciliene@lkka.ltSvarūs Lietuvos nepriklausomybės laikotarpio socialiniai, politikos ir ekonomikos pokyčiai daro įtaką visuomenės požiūriui į išsilavinimą žinių ekonomikos kontekste ir lemia kokybiškai naują aukštosios universitetinės mokyklos dėstytojo santykį su akademine aplinka – jo akademinę Aš koncepciją – tam tikrą akademinės bendruomenės nario suvoktų socialinių požymių visumą, tų požymių keliamas emocijas ir jų vertinimą kaip žinojimo apie savo elgesį išraišką. Dėstytojų akademinės Aš koncepcijos kognityvinio komponento kategorijų (dėstytojo savęs, kaip žinių visuomenės kūrėjo, ugdytojo ir socialinės institucijos nario suvokimas) analizė parodė, kad šio komponento raiška priklauso nuo dėstytojo pedagoginio-mokslinio darbo trukmės (kartu nuo jo amžiaus) bei priklausomumo mokslo sričiai. Reprezentatyvią tyrimo dalyvių imtį sudarė aštuonių Lietuvos aukštųjų universitetinių mokyklų 454 dėstytojai: dėstytojai, pradėję savo pedagoginę-mokslinę karjerą nuo 1991-ųjų metų, ir dėstytojai, pradėję savo pedagoginę-mokslinę karjerą anksčiau nei 1991-ieji metai.