Patyčių bendrojo lavinimo mokykloje samprata: priežasčių, formų ir pasekmių diskursas - Targamadzė, Vilija; Valeckienė, Džiuginta (Acta Paedagogica Vilnensia, 2007)
Vilija TargamadzėProfesorė socialinių mokslų (edukologijos) habilituota daktarėVilniaus universiteto Filosofijos fakultetoEdukologijos katedraUniversiteto g. 9/1, LT-01513 VilniusTel. (8 5) 266 76 25El. paštas: vilija.targamadze@ku.lt Džiuginta ValeckienėEdukologijos doktorantė Klaipėdos universiteto Socialinės pedagogikos katedra H. Manto g. 84, LT-92264 Klaipėda Tel. + 370 686 68 575 El. paštas: dziugintalt@yahoo.comŠiame straipsnyje analizuojama patyčių reiškinio įvardijimo problematika, patyčių mokykloje priežastys, formos, paplitimo mastai ir pasekmės, kurias jaučia tiek patyčių auka, tiek patyčių iniciatorius, tiek ir visa mokyklos bendruomenė. Patyčios yra dominuojanti agresyvaus elgesio išraiška mokykloje, kuriai būdingos tam tikros formos, sąlygota tam tikrų priežasčių. Jeigu nebus kreipiama dėmesio į tai, kad yra būdų nors kaip pažaboti patyčias, ateityje šis elgesys pasireikš daug sudėtingesnėmis agresyvaus elgesio formomis. Be to, paþymėtina, jog patyčios gali turėti ilgalaikių ir trumpalaikių pasekmių ne tik patyčių aukai, bet ir pačiam patyčių iniciatoriui.