Vaiko prenatalinio vystymosi veiksniai - Beresnevičienė, Danguolė (Acta Paedagogica Vilnensia, 1999)
[straipsnis ir santrauka lietuvių kalba; santrauka anglų kalba]Straipnyje tyrinėjama vaiko prenatalinio vystymosi veiksnių problema. Analizuodama mokslinę literatūrą autorė prieina prie išvados, jog vaisiaus psichofiziologiniam vystymuisi didžiausią įtaką daro biologiniai ir psichofiziniai veiksniai: motinos amžius, mityba, priežiūra, sveikatos būklė, žalingi įpročiai (rūkymas, alkoholio vartojimas), tėvo amžius, sveikatos būklė, rūkymas, alkoholio vartojimas. Nors prenatalinį vaiko vystymąsi nemažai lemia biologiniai veiksniai, paveldimumas, tačiau psichologiniai veiksniai gali sušvelninti arba paaštrinti jų poveikį. Jei tėvų pažiūra į nėštumą bus pozityvi ir jei jie bus psichologiškai pasiruošę priimti naują narį į savo šeimą, jie galės sudaryti geresnes sąlygas vaiko vystymuisi keisdami savo elgesį: jei prieš apvaisinimą nebegers alkoholio, nerūkys, tinkamai maitinsis, kurs geranorišką, nerimą mažinantį bei pozityvias emocijas skatinantį psichologinį klimatą savo šeimoje.