Nuo kolegialumo link vadybiškumo Lietuvos aukštajame moksle - Želvys, Rimantas; Leišytė, Liudvika; Pekşen, Sude; Bružienė, Rūta; Rose, Anna-Lena (Acta Paedagogica Vilnensia, 2021)
Straipsnyje nagrinėjama vadybiškumo raida Lietuvos aukštajame moksle (AM) ir suvokimas akademinėje bendruomenėje. Sistemiškai aptariami istoriniai Lietuvos AM valdymo ir politikos pokyčiai bei atlikta APIKS projekto įgyvendinimo Lietuvoje metu vykusios valstybinių universitetų akademinės bendruomenės apklausos (N = 389) duomenų analizė. Tyrimas atskleidė Lietuvos AM politikos slinktį link į rinką orientuotos paradigmos. Apklausos rezultatai parodė, kad dauguma respondentų mano universitetą esant labai orientuotą į vadybą, taigi aukštas vadybiškumo lygis praktiniu lygmeniu atitinka vykdomą AM politiką. Straipsnyje aptariami reikšmingiausi teoriniai ir praktiniai tyrimo rezultatai.