GIMTOSIOS KALBOS VERTĖ PROFESINĖJE VEIKLOJE - Kardelienė, Laimutė; Kardelis, Kęstutis (Acta Paedagogica Vilnensia, 2013)
Profesorė socialinių mokslų daktarė Utenos kolegijos Sveikatos priežiūros ir reabilitacijos katedra Maironio g. 7, LT-28142 Utena El. paštas: laimutekk@gmail.com Profesorius habilituotas socialinių mokslų daktaras Utenos kolegijos Sveikatos priežiūros ir reabilitacijos katedra Maironio g. 7, LT-28142 Utena El. paštas: k.kardelis@gmail.com Pabrėžiant globalizacijos kaip kontroversiškos koncepcijos vaidmenį ugdant gimtąją kalbą, straipsnyje aktualizuojama gimtosios kalbos vertė pedagogo profesinėje veikloje. Iškeliama konkretaus mokomojo dalyko mokytojo atsakomybė už jo kaip kalbos ugdytojo vaidmens įgyvendinimo ypatumus profesinėje veikloje. Gauti empiriniai duomenys atskleidė, kad tirti kūno kultūros mokytojai palankiau vertina mokytoją kaip kalbos ugdytoją, palyginti su kūno kultūros mokytojo kaip savo kalbos tobulintojo ir kalbinio tapatumo puoselėtojo vaidmeniu. Keliama prielaida, kad mokytojų atletinė biografija ir jų kaip mokinių patirtis kūno kultūros pamokose turi reikšmės jų požiūriui į gimtosios kalbos žinias ir mokėjimus profesinėje veikloje.