Indonezijos užsienio kalbos besimokančiųjų klausymo įgūdžiai pagal CEFR: sąveika su mokytojų požiūriu į indoneziečių kalbos vartojimą - Subekti, Adaninggar Septi; Widodo, Pratomo; Andriyanti, Erna (Acta Paedagogica Vilnensia, 2023)
Šis tyrimas atliktas siekiant ištirti Indonezijos antrosios (užsienio) kalbos (K2) besimokančiųjų savarankiškai vertinamą klausymo mokėjimą pagal CEFR (SR-CEFR-L) ir galimą sąveiką su jų požiūriu į mokytojų vartojamą besimokančiųjų pirmąją (indoneziečių) kalbą (K1) anglų kalbos kaip K2 pamokose. Tyrime dalyvavo 168 besimokantieji bendrosios anglų kalbos 1, 2 ir 3 lygiu iš ne anglų kalbos katedrų. Naudojant chi kvadrato nepriklausomumo testą, šiame tyrime nustatytas reikšmingas skirtumas tarp besimokančiųjų iš skirtingų bendrosios anglų kalbos lygių pagal SR-CEFR-L. Kuo aukštesnis bendrosios anglų kalbos lygis, tuo didesnė tikimybė, kad tiriamieji nurodė aukštesnį SR-CEFR-L. Šiame tyrime taip pat nustatyta, kad apskritai besimokantieji teigiamai vertino mokytojų K1 vartojimą anglų kalbos pamokose. Be to, šiame tyrime nenustatyta reikšmingo besimokančiųjų SR-CEFR-L ir jų požiūrio į mokytojų K1 vartojimą ryšio, o tai rodo, kad neatsižvelgiant į tai, kaip aukštai besimokantieji vertino savo klausymo įgūdžius, jie apskritai pageidavo, kad jų mokytojai, mokydami anglų kalbos, vartotų indoneziečių kalbą. Remiantis gautais rezultatais siūlomos išvados ir galimas indėlis bei būsimų šios srities tyrimų kryptys.