Lenkų moksleivių požiūris į pabėgėlius iš Ukrainos, ypač į jaunuosius ukrainiečius: Lenkijos Olkušo regiono pavyzdys - Kamionka, Mateusz (Acta Paedagogica Vilnensia, 2025)
Ukrainoje prasidėjus didžiulio masto karui, Lenkijos mokyklose atsidūrė tūkstančiai vaikų pabėgėlių iš Ukrainos. 2022 m. rugsėjo 1 d. Lenkijoje gyveno apie 800 000 mokyklinio amžiaus vaikų ir paauglių iš užpultos šalies. Tai lėmė pokyčius mokyklose, nes iki tol jose didžiąją daugumą mokinių sudarydavo lenkai, ypač mažuose miestuose ir kaimuose. Todėl straipsnyje pateikiami Olkušo mieste atlikto bandomojo tyrimo rezultatai – šį miestą galima vadinti tipiniu vidutinio dydžio Lenkijos miestu. Kokybiniame tyrime dalyvavo 280 16–21 metų jaunuolių. Tyrimo metu jų buvo klausiama apie požiūrį į draugus iš Ukrainos ir apie padėtį mokykloje. Tyrimas bandomasis – autoriaus nuomone, Lenkijos mokinių ir mokinių iš Ukrainos santykiai Lenkijos mokyklose dar nėra pakankamai ištirti. Rezultatai atskleidė, kad jaunuoliai, nepaisant jų patirties padedant Ukrainai, nėra itin suinteresuoti bendrauti su bendraamžiais iš Ukrainos ir domėtis jų kultūra, tačiau jie neprieštarautų, jei jų draugai turėtų merginą ar vaikiną iš Ukrainos. Jie taip pat mato, kad ukrainiečiai draugai patiria sunkumų dėl kalbos, tačiau tuo pat metu jie nejaučia esminio kalbos barjero. Atskleista ir tai, kad jaunimui reikia ugdyti tarpkultūriškumą. Tūkstančius imigrantų priimanti Lenkija, kaip ir kitos Vidurio Europos šalys, turi rengtis laipsniškiems švietimo politikos pokyčiams.