PROFESINIO PERDEGIMO ĮVEIKA IR HOBIS: MOKYTOJŲ APKLAUSOS DUOMENYS - Merkys, Gediminas; Bubelienė, Daiva (Acta Paedagogica Vilnensia, 2013)
Profesorius socialinių mokslų habilituotas daktaras Kauno technologijos universiteto Socialinių tyrimų laboratorija K. Donelaičio g. 20, Kaunas Tel. 8 37 300 144 El. paštas: Gediminas.Merkys@ktu.lt Socialinių mokslų daktarė Šiaulių universiteto Edukologijos fakulteto Edukologijos katedra P. Višinskio g. 25, Šiauliai Tel. 8 41 595 718 El. paštas: daivabubeliene@gmail.com Straipsnyje pateikiami Lietuvos mokytojų (N = 961) kiekybinės apklausos duomenys. Koncepto ir empirinių tyrimų tradicijos požiūriu apklausa sietina su darbinio streso ir profesinio perdegimo (toliau – PP) tyrimais, taip pat gyvenimo būdo, laisvalaikio ir hobio tyrimais. Ieškota atsakymo į klausimą, ar hobis turi įtakos profesinio perdegimo simptomams sušvelninti? Priklausomam kintamajam – profesiniam perdegimui – matuoti buvo sudaryta psichometrinė skalė, susidedanti iš 39 pirminių indikatorių. Hobio (pomėgio) turėjimas, nepriklausomai nuo jo sąsajų su fiziniu aktyvumu, turi apčiuopiamos įtakos profesinio perdegimo simptomams redukuoti. Mokytojai, turintys hobį ir reguliariai juo užsiimantys, pasižymi silpnesniu profesiniu perdegimu, nei tie mokytojai, kurie hobio neturi arba turi, bet yra į savo hobį menkai įsitraukę ir retai juo užsiima.